Ce e insula de care nu te poți apropia și de ce a fost ucis un om acolo
Un american a fost ucis de un trib. Pe scurt, asta e știrea. Dar tribul e pre-neolitic și, între timp, s-a aflat că decedatul, pe numele lui John Allen Chau, era un misionar creștin care își dorea să-și predice religia locuitorilor de pe insula North Sentinel. Misiunea lui s-a încheiat în cel mai tragic mod posibil, așa cum era de așteptat. Dar de ce insula asta e așa, chiar și în 2018?
Se presupune că acest trib există de peste 55 de mii de ani, iar stilul lor de viață sugerează că nu au evoluat mai departe de epoca de piatră. Nu știu să facă focul și nici nu au cunoștințe de agricultură. Se folosesc de arcuri cu săgeți ca să vâneze și să se apere. Și să ucidă, când cineva vrea să le treacă pragul.
După o grămadă de contacte eșuate, unii tot nu se învață minte
De-a lungul timpului au existat mai multe tentative de contact, dar aproape de fiecare dată au eșuat.
Primul contact documentat a avut loc în 1880, când un grup condus de un ofițer naval englez a răpit șase locuitori de pe insulă: doi adulți și patru copii. Cei doi adulți au murit rapid, din cauza bolilor, iar copiii au fost aduși înapoi pe insulă cu mai multe „cadouri”, în speranța că băștinașii vor fi mai prietenoși. Misiunea a fost un eșec și cadourile nu au fost acceptate.
Până în anii ‘90, au mai existat câteva tentative de a-i contacta pe locuitorii insulei, însă nimic nu s-a concretizat. În 1974, National Geographic a încercat să facă un documentar pe insulă, însă grupul a fost primit cu aceeași ostilitate, adică o ploaie de săgeți. Echipa a încercat să lase, din nou, daruri, dar sentinelezii le-au îngropat pe toate în nisip și au tras cu săgeți spre echipaj. Directorul a primit o săgeată în picior.
Până în 2000, guvernul indian a continuat să lanseze expediții spre insulă, dar cu un contact minim. Echipajele lăsau diverse cadouri pe plaja și băștinașii prindeau curaj să se aproprie. Expedițiile au fost încheiate după ce mai multe întâlniri s-au încheiat violent.
Între timp, guvernul indian a interzis orice fel de contact cu insula North Sentinel și a declarat-o arie protejată. În 2006, doi pescari au fost uciși după ce aceștia s-au apropiat prea tare de insulă.
Știu, ai zice că după atâtea incidente care demonstrează clar că băștinașii vor să fie lăsați în pace, nu ar mai îndrăzni nimeni să se ducă acolo. Totuși, istoria se repetă.
Cum a decurs misiunea americanului
Chau a ajuns în India cu o viză de turist, însă autoritățile declară că acesta nu era turist. A venit cu un scop clar acolo – să propovăduiască pe o insulă cu acces interzis. Americanul a plătit niște pescari să-l ducă cât mai aproape de insulă, iar acesta s-a urcat într-o canoe cu care a ajuns la țărm.
Odată ajuns pe insulă, Chau a fost întâmpinat în același stil, adică cu săgeți. Culmea, nu a fost ucis pe loc. Sentinelezii l-au lăsat să plece de bunăvoie, după ce i-au distrus canoea. S-a întors înotând la barca pescarilor, cu răni de la săgeți, dar nu a stat mult, pentru că s-a hotărât să revină pe insulă. Puțin mai târziu, pescarii i-au văzut pe băștinași cum târau cadavrul americanului.
Pescarii care l-au ajutat pe Chau au fost arestați. Firesc, acum este considerat de anumiți creștini un fel de martir.
Misiunea acestui băiat a fost o idee proastă dintr-o grămadă de motive. Și nu neapărat pentru că nu poți predica creștinismului unui trib care nu-ți cunoaște limba, asta ar fi chiar ultima problemă pe listă.
Cel mai grav este că astfel de contacte îi expun pe băștinași la diverse boli. Populația lor este în scădere, în 1900 erau undeva pe la 117 locuitori pe insulă, iar acum sunt sub 40 de locuitori rămași. Interdicția nu există ca să-i păstreze pe curioși în siguranță, ci ca să-i protejeze pe locuitorii insulei.